Afdrukken

Natuurspeelterrein in oprichting!

Geschreven door Stichting Natuurspeelterrein Schaijk. Posted in Nieuws

 

Aan 't Oliemeulen in Schaijk komt op het voormalig fietscrossterrein een natuurspeeltuin. Dit is een initiatief van de bewoners van nieuwbouwwijk Molengraaf III. Speciaal voor de ontwikkeling is Stichting Natuurspeelterrein Schaijk opgericht. De vier bestuursleden toveren samen met meer dan vijftig vrijwilligers uit de buurt het braakliggende gebied om tot een speeltuin.

Het viertal dat het voortouw neemt bestaat uit Joep Manders, Aschwin Versteeg, Willem van Orsouw en Joost van Merwijk. Joep vertelt:

"Het initiatief komt van onze buurtvereniging"

In de jaren tachtig lag hier een fietscrossterrein, maar die sport is door de jaren heen uit de mode geraakt. Dit gebied is toen een beetje in de vergetelheid geraakt. De gemeente is het gaan gebruiken als opslag. Het is een bijzonder plekje, zeker met de komst van de nieuwbouwwijk. Het terrein heeft een natuurlijk karakter. Zo is het idee ontstaan.

Om te polsen hoe de buurt over het idee denkt is er een enquête gehouden. “We wilden weten wat de wensen van de mensen zijn”, zegt Joost. “Daarnaast hebben we gevraagd wie bereid was mee te helpen bij de ontwikkeling. Daar hebben meer dan vijftig mensen zich voor aangemeld. Het idee wordt breedgedragen door de buurt.”

Werkgroepen
Na de enquête zijn vier werkgroepen opgericht: sponsoring en donatie, klusgroep, ontwerp en publiciteit. “We komen niet in aanmerking voor een subsidie”, weet Willem. “Daarom moeten we zelf de handen uit de mouwen steken en alles bij elkaar sprokkelen. Materiaal, machines en mankracht. We hopen zoveel mogelijk producten in natura te ontvangen. Daarbij richten we ons vooral op bedrijven in Landerd. Het eerste sponsorbedrag is al toegezegd door de jeugdgemeenteraad. Dat hebben ze op eigen initiatief gedaan. De gemeente levert het terrein netjes en ingezaaid op.”

'Amfitheater'
Het ontwerp voor de natuurspeeltuin is al enige tijd klaar. “Het terrein is grofweg zeventig bij vijfendertig meter”, laat Aschwin weten. “Middenin willen we een multifunctioneel veld. In de zomer kan daar gevoetbald worden, terwijl het in de winter omgetoverd kan worden tot schaatsbaan. Verder komt er een wildgebied met stapstenen, klimbomen en paden van stammen. Ook zijn er plannen voor een vlindertuin, kabelbaan en een amfitheater.”

'Alle medewerking'
Het streven van de stichting is om de tuin in het voorjaar van 2012 aan te leggen. Joep: “We hebben tot nu toe alle medewerking gehad van de gemeente. Ze denken echt met ons mee. Als het bestemmingsplan is aangepast kunnen we aan de slag. In de tussentijd kunnen we mooi materialen verzamelen en fondsen werven.”