28
mrt

Jaarverslag

Geschreven door Joep Manders.

Stichting Natuurspeelterrein Schaijk
Jaarverslag maart 2012 – maart 2013
Het eerste jaarverslag van Stichting Natuurspeelterrein Schaijk loopt van maart 2012 tot maart 2013. Het eche buitenspeelseizoen begint in maart. In de tweede week van maart wordt jaarlijks NL Doet georganiseerd, op die dag brengen we het terrein op orde. De jaarvergadering van de buurtvereniging Het Waterrijk is ook in maart. Hier presenteren we het jaarverslag.
Op zaterdag 17 maart 2012 ging onder grote belangstelling  'De eerste schop in de grond'. Er is dan al heel veel voorwerk verricht door Ed Kouwenberg. Vele uren heeft hij met de kraan het terrein onder handen genomen, heuvels gemaakt en buizen ingegraven. Jordy Schippers, buurtbewoner, jeugdgemeenteraadslid en eerste donateur van het Natuurspeelterrein bestuurde (op zijn 12e verjaardag!) de kraan. Zo werd de eerste boom geplant.
De wethouders Peter Raaijmakers en Harrie van Dongen hielpen met vele buurtbewoners en kinderen mee met het aanleggen van het zandstrandje bij de waterspeelplek. Ook de wilgentakkenhaag langs de slootkant is helemaal gereed gekomen. Een geslaagde dag!
Op 21 maart is het nationale boomfeestdag, ook op het Natuurspeelterrein. Leerlingen van De Regenboog planten dan de Vlindertuin aan.
In april wordt het terrein ingezaaid.
Op 4 april vond de paasactiviteit voor de jeugd van buurtvereniging 't Waterrijk plaats. Een activiteit die ze combineerden met het ophalen van geld voor het natuurspeelterrein (een mooi idee van Jesse Hofmans). Alle kinderen verkochten zakjes paaseitjes, zelf versierd en opgeleukt. En met succes!
In mei komt wethouder Tindemans op uitnodiging van het bestuur het terrein bekijken. Het oversteken en verkeersremmende maatregelen zijn wederom onderwerp van gesprek. De wethouder kan niets toezeggen zolang de bestemmingsplanwijziging niet rond is. Naar verwachting wordt deze in mei eindelijk door de gemeenteraad vastgesteld.
In juni hebben vrijwilligers uit de buurt de waterpomp geïnstalleerd en een trap gemaakt. Er zijn door het bestuur verkeersborden geplaatst met ‘Let Op overstekende kinderen!’
In September zijn we als Stichting Natuurspeelterrein Schaijk genomineerd voor een bijdrage uit het fonds Coöperatief dividend van Rabobank Oss e.o.
We doen mee met het project Amfitheater voor voorstellingen en buiten-onderwijs.
Dit openluchttheatertje wordt het hart van het natuurspeelterrein. Een beschutte royaal begroeide plek met zitplaatsen en een klein podium voor theatervoorstellingen en buitenlessen. Ellen Geurts van Kessel van Basisschool De Regenboog ziet goede onderwijsmogelijkheden: “Dit is een uitstekende plek voor natuuronderwijs en veldwerk.” zegt ze . Marc Isphording van Stichting Theaterspoor wil er graag voorstellingen verzorgen: “Wij brengen theater in de buurt. Op zo’n mooie plek kunnen we prachtige kindervoorstellingen verzorgen” aldus Marc.
Ok tober : Herfsthutten bouwen op natuurspeelterrein
Hoewel het natuurspeelterrein in Schaijk nog in aanleg is kan er al wel gespeeld worden. Afgelopen zomer werd er al volop gespeeld op de heuvels, in de tunnels en aan het speelstrandje met de waterpomp. In de herfstvakantie worden er herfsthutten op het terrein aan ’t Oliemeulen gebouwd. Natuurlijk en avontuurlijk buitenspelen is het motto van het natuurspeelterrein. Hutten bouwen hoort daar helemaal bij!
November: Rabobank schenkt 996 euro!
Rabobank Oss e.o. heeft de inboedel en inventaris van het voormalige kantoor Parkstaete geveild onder medewerkers. Dat leverde 969 euro op. Aan lokale ambassadeurs van de bank werd gevraagd of zij een goede bestemming wisten voor het bedrag. Door de ambassadeurs van Schaijk/Reek werd enthousiast geopperd om het bedrag te schenken aan Stichting Natuurspeelterrein in Schaijk.


Twee bestuursleden hebben Groen Dichterbij 2012 in Amersfoort bezocht.
De Icoonprojecten 2012 werden bekend gemaakt. Per provincie ontving een project 20.000 euro. We zaten bij de laatste zeven van Brabant, maar eerder werd al bekend dat we niet bij de laatste drie zaten. Toch naar Amersfoort, waar naast de uitreiking van cheques, een informatiemarkt was ingericht en interessante workshops werden gegeven.
Op het einde van de dag gingen we niet met lege handen naar huis. We kregen een waarderingsbijdrage van €500,-!
31 dec is er een speciale Nieuwjaarskaart aan onze sponsors gestuurd, met dank voor de steun van afgelopen jaar.
Januari: Sneeuwpret!
Tientallen kinderen vermaakten zich opperbest op de besneeuwde heuvels er wordt volop gesleed.
Sponsoractie door Fleur
Fleur Spelmink (6 jaar) speelt graag op het natuurspeelterrein. Daarom wilde zelf een steentje bijdragen aan nieuwe speelplekken op het terrein. Ze ging aan de slag en maakte een aantal prachtige kunstwerkjes die ze verkocht. De opbrengst van deze zelfbedachte sponsoractie is €7,72. We zullen het besteden aan het verder aanleggen van de waterspeelplek. Dank je wel Fleur, je bent een echte vriendin van Tuur!


16 mrt NL Doet 2013
De tweede keer NL Doet op 16 maart was wederom een groot succes. Een dertigtal vrijwilligers zette zich met veel energie in om het terrein flink onder handen te nemen. Buurtbewoner Tonnie Oppers had al enkele weken vooraf een heleboel voorwerk verricht. Zo prepareerde hij een complete waterspeelplek in zijn garage. Een heel stel goten en maar liefst drie prachtige waterspeeltafels konden dankzij vele uren timmerwerk zo geplaatst worden. Ook veel ander materiaal is door Tonnie met hulp van de werkgroep (Kenny en Emely) naar het terrein gesleept. Kei bedankt, zonder dit voorwerk en de inzet van alle klussers was het niet zo'n enorm succes geworden. Ook is de brug door Kouwenberg Infra op z'n plek gelegd. Tenslotte onthulde een heel stel kinderen het eerste bankje met speciale tekst. (verzorgd door Bouwbedrijf Peter Peters)
20 mrt Bericht van het Oranje Fonds: we zijn door naar de volgende ronde voor de Kroonappels!
23 mrt NL Doet het weer!
Vorige week was NL Doet, vandaag de after party. Dit keer zonder de hulp van Máxima en Willem-Lex, maar het lukte toch! De gevoelstemperatuur van min 10 klopte en ook windkracht heel veel was goed voorspeld. Maar met zes man een uurtje of twee aanpakken maakt wel dat de zandbak XXL helemaal af is!
Schaijk, maart 2013


.......