20
sept

Kleine moeite...

Geschreven door Stichting Natuurspeelterrein Schaijk.

'Het is een kleine moeite om je stem uit te brengen'

Kelekeet Reek en Natuurspeelterrein Schaijk slaan handen ineen
REEK/SCHAIJK - Kelekeet Reek en Natuurspeelterrein Schaijk zijn genomineerd voor het Coöperatief dividend van Rabobank Oss en omstreken. Samen met zeven andere projecten zitten zij in categorie L (tot en met 5.000 euro). Aangezien meerdere genomineerden in die categorie in de prijzen vallen hebben beide besturen besloten de handen ineen te slaan. “Samen gaan we ervoor zorgen dat de Landerdse jeugd onbezorgd buiten kan spelen.”

Lieke Vogels, Joep Manders en Rionne Verstegen.

Rabobank Oss en omstreken roept het fonds Coöperatief dividend in 2004 in het leven. In plaats van winst uit te keren aan aandeelhouders geeft de bank het geld op deze manier aan de gemeenschap. Om aanspraak te maken op een deel van het geld kunnen verenigingen en stichtingen zich goed gemotiveerd opgeven. Uit alle aanmeldingen zijn achttien maatschappelijk verantwoorde projecten gekozen die vervolgens weer zijn onderverdeeld in drie categorieën. Onder Dividend L vallen de projecten tot vijfduizend euro. De categorie Dividend XL omvat projecten met een aangevraagd bedrag tussen de vijf- en tienduizend euro. Dividend XXL is voor projecten met een begroting variërend van tien- tot vijftienduizend euro. In deze laatste categorie wordt uiteindelijk één project gehonoreerd. Bij Dividend XL mogen twee organisaties zich gelukkig prijzen. Afhankelijk van het resterende bedrag wordt bepaald hoeveel projecten in de categorie L een deel van de taart krijgen.'Volwaardig partner'
In augustus vond de eerste editie van Jeugdvakantieweek Kelekeet Reek plaats. “Wij kennen dat vanuit vroeger”, zegt Lieke Vogels, een van de vijf bestuursleden. “Maar Reek had zoiets nog niet. Daarom hebben wij de handen ineengeslagen en met hulp van het Moeschakamp en Inkakamp een succesvolle eerste editie gedraaid. Al het materiaal hadden we van hen geleend. Dat was een goede oplossing voor nu, maar kan niet jaren doorgaan. De insteek is dat we met de drie Landerdse kampen meer gaan samenwerken. Wij willen een volwaardige partner zijn en ook een keer iets kunnen uitlenen. Daarom hebben we een startkapitaal nodig om spullen aan te schaffen.”
Verder is het de bedoeling van het bestuur om de prijs voor de deelnemers laag te houden. “Kelekeet moet voor iedereen toegankelijk zijn”, verklaart mede-organisator Rionne Verstegen. “Juist voor kinderen van gezinnen die zich een vakantie niet kunnen veroorloven is een kampweek belangrijk. Daarin willen wij geen concessies doen.”

Amfitheater
Het Natuurspeelterrein in Schaijk maakt ook kans op een deel van het dividend. “Wij willen in het hart graag een amfitheater maken”, vertelt initiatiefnemer Joep Manders. “Het wordt een podium met een rondzit van een paar lagen. Het is een plek voor spontaan spel. Verder heeft De Regenboog al aangegeven er sporadisch een keer les te willen geven in de natuur. De leerlingen van die school voelen zich sowieso betrokken bij het project omdat zij mee hebben geholpen met het aanleggen van de vlindertuin. Ook Marc Isphording van Stichting Theaterspoor is heel enthousiast. Hij zou graag voorstellingen verzorgen in het amfitheater. Zo breng je het theater dichter bij de mensen.”

'Sympathiek idee'
Als Lieke en Rionne horen dat ook het Natuurspeelterrein genomineerd is nemen ze direct contact op met Joep om samen te werken. “Ik vind het een heel sympathiek idee”, geeft hij aan. “Omdat het om een groot gebied gaat zijn de stemmen uit Reek en Schaijk hard zat nodig. Het zou jammer zijn als een van ons het niet haalt. De dorpen zijn toch met elkaar verbonden. Beide initiatieven zorgen ervoor dat kinderen onbezorgd buiten kunnen spelen. Daarom zien we elkaar ook niet als concurrenten.”
Alle drie geven ze aan dat het op het moment erg lastig is fondsen en sponsors te vinden. “Dat is ook begrijpelijk in deze tijd”, vindt Rionne. “De winkelaars komen al zo vaak aan bod. Daarom is het mooi als we op deze manier een bedrag kunnen binnenslepen. De blije gezichten van kinderen zijn zo veel waard. Daarnaast stimuleren we het buitenspelen en het samen zijn.”

'Kleine moeite'
Stemmen kost geen enkele moeite. “Als je lid bent van de Rabobank heb je vorige week de Scoöp ontvangen”, legt Lieke uit. “Daarin zit een stemcoupon. Je hoeft enkel een kruisje te zetten op de goede plek, wij zijn nummers vijf en zes in categorie L. Omdat we allebei kans maken hoef je niet te kiezen. Vervolgens kun je de bon zonder postzegel op de bus doen. Je naam en alle andere gegevens zijn al ingevuld. Het is dus echt een kleine moeite, maar wij zijn er ontzettend mee geholpen.”
Een grote angst van de drie is echter dat veel Scoöps al mee zijn met het oud papier. “Ook dat is geen probleem”, weet Joep. “Op www.ledenrabobankosseo.nl is het mogelijk om te stemmen. Tevens kan direct het lidmaatschap aangevraagd worden indien je nog geen lid bent, zodat je alsnog een stem op ons kunt uitbrengen.”

De uitreiking van het fonds Coöperatief dividend vindt plaats op maandag 8 oktober tijdens de ledenmanifestatie in Theater De Lievekamp in Oss. “Het zou fantastisch zijn als Reek en Schaijk die avond samen op het podium staan”, besluit Rionne.

(Dit bericht is een copy, het origineel is van arenalokaal.nl)